Zobacz temat

Kto tu jest? 1 Gości
 Drukuj temat
Seriale
Toddziak
Wakacje w pełni, a mi włączył się właśnie tryb no-life, więc siedzę w domu i oglądam seriale Wink2

Ktoś może zna jakieś fajne seriale kryminalne i może coś polecić? Ostatnio obejrzałam Sherlocka (po raz bazyliardowy), Whitechapel (fajne show) i zaczęłam The Dresden Files i choć książki były lepsze, to jestem generalnie zadowolona. Oczywiście zachęcam do obejrzenia wyżej wymienionych ze szczególnym wskazaniem na Sherlocka. No i Firefly. Wprawdzie to nie kryminał, ale i tak jest awesome.

Macie może poza tym jakieś ulubione serie? Podzielcie się nimi, może wpiszę je na swoją listę "must see" :)

Kami
Zakazane Imperium (Boardwalk Empire) Smile2 Jestem w trakcie drugiego sezonu i jestem już uzależniona od openingu. Lol2 Kreacja Steve'a Buscemi jest po prostu mistrzowska! Grin Nawet za pierwszy sezon dostał Złoty Glob za najlepszego aktora w serialu dramatycznym.

A prócz tego Rodzina Borgiów i Gra o Tron, jeśli jeszcze nie oglądałaś. Wink2

Toddziak
No właśnie Boardwalk Empire zaczęłam, ale jakoś przytkało mnie w okolicach szóstego odcinka pierwszego sezonu i nie chciało mi się dalej oglądać. Może kiedyś wrócę Wink2

Rodzinę Borgiów oglądałam, a za Grę o Tron wezmę się dopiero jak przeczytam oryginał, a zważywszy na hałdy książek, które leżą u mnie w pokoju, to nie nastąpi to zbyt szybko OMG
Edytowane przez Toddziak dnia 14.07.2012 21:40

Kami
Nie gra... tfu, znaczy nie oglądałaś Gry o Tron? Wow, teraz trudno znaleźć takie osoby. Smile2 Ja mam własnie odwrotnie. Wiem, że serial jest okrojony, albo ma jakieś różnice, więc oglądając serial nie popsuję sobie tak książki jak czytając książkę popsuję sobie serial.

Czasami przypominam sobie Gilmore Girls (nie lubię polskiego tytułu Pfft2 ). Widziałam to już nie wiem ile razy, ale jakoś wciąż lubię sobie przypomnieć kilka odcinków od czasu do czasu. Sweet Historia samotnej matki z dzieckiem w amerykańskim miasteczku, które jak każde takie miasteczko w filmach czy serialach żyje własnym życiem.

A jeśli spodobali ci się Borgias, to na pewno Dynastia Tudorów też jest dla ciebie. Smile2

Madzius888
Oglądam miliard różnych serii, nawet tych przeciętnych, a Gra o Tron mnie nie porywa.

Z kryminalnych, to na pewno Wallander - zarówno szwedzki, jak i brytyjski. Właśnie zaczęła się na Wyspach trzecie seria miniserialu z Kennethem Brannagh. Bardzo polecam.

Może Ci też podejść Detektyw Murdoch, ciekawa kreacja Bissona.

Dla fanów klasycznych filmów na podstawie A. Christie są też oczywiście Morderstwa w Midsomer. Robimy sobie co jakiś czas maraton z rodzinką :)
Gram w: Law&Order
Ostatnio ukończyłam: The Dream Machine

Kami
Morderstwa w Midsomer! To jest świetny, świetny serial! Grin Małe miasteczka i pełno ludzi pada trupem. Sweet Tak samo polecę Poirot ze świetną kreacją Davida Sucheta. Takie klasyczne tropienie przestępcy. Smile2

Chociaż Morderstwa w Midsomer mają teraz jakieś nowe odcinki, gdzie wymienili Barnabyego i to już nie to samo. Confused Jeszcze jakby on przeszedł na tą emeryturę i to był ktoś inny, ale oni po prostu bezczelnie wymienili aktora.

Jeziu5
Morderstwa w Midsomer - nie znam ale chyba spróbuję się zapoznać. Czytałem o nim teraz trochę - jutro spróbuję obejrzeć pierwszy docinek.

Poirot obejrzałem cały - chociaż traktuję to bardziej jako osobne filmy, a nie serial. Tak samo jak książki były osobnymi pozycjami, tak samo są ich ekranizacje. A każda "odcinek" trwa tyle co pełnoprawny film.

Co do kryminalnych polecałbym NCIS - obejrzałem wszystkie 9 sezonów i już nie mogę się doczekać 10 Wink2 Bardzo dobra gra aktorska, przyzwoicie logicznie zagadki kryminalne i fajne relacje w drużynie. Z tego co wiem, Madzius tez chyba lubi ten serial :)

Kami
Ja jakoś nigdy nie złapałam klimatu NCIS. Nie było dla mnie w tym serialu nic nowego, nic czego nie było by już gdzie indziej zrobionego lepiej. Nudził mnie ten serial.

Przegrywał z kretesem np. z Cold Case. Każdy odcinek opowiada o rozwiązywaniu sprawy z przeszłości na podstawie kiedyś zebranych dowodów i przesłuchań zrobionych "teraz", czyli ileś tam lat po zajściu. No i główna bohaterka z zawsze świetną fryzurą. Grin

Madzius888
Średnio lubię NCIS, w sumie na takiej zasadzie jak CSI i wiele innych m.in. wspominane przez Kami Cold Cases czy Without a Trace - leci w telewizji to obejrzę.

Akurat wtedy rozmawialiśmy z jeziem o Sashy Alexander i o jej innej prześwietnej roli - Rizzoli & Isles na podstawie Tess Gerritsen. Ten to serial właśnie uwielbiam Smile2
Gram w: Law&Order
Ostatnio ukończyłam: The Dream Machine

Szalony Kapelusznik
Ja jeśli chodzi o seriale mam swój ścisły top5:

1) Rodzina Soprano
2) X-Files
3) Świat według Bundych
4) Miami Vice
5) Przystanek Alaska

:) absolutna klasyka. Dzisiejsze seriale nie mają już tego klimatu jak dla mnie.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 16.07.2012 23:07
Mój przygodówkowy top: Gabriel Knight , Black Mirror, Syberia, Runaway, Leisure Suit Larry (serie), Broken Sword I & II, Still Life I, Phantasmagoria, Atlantis: The Lost Tales, Jack Orlando.

Trabbik13
cześć pochwalcie się co oglądacie tej zimy? polecacie coś a może odradzacie?

Przejdź do forum: