Zobacz temat

Kto tu jest? 1 Gości
 Drukuj temat
Muzyka filmowa
Szalony Kapelusznik
Na pewno kiedyś oglądając jakiś film wpadł Wam w ucho ciekawy motyw muzyczny czy piosenka w nim występująca? Może macie jakieś swoje ulubione soundtracki z filmów, może ulubionych kompozytorów tejże muzyki? Podzielcie się swoimi gustami w tej materii :)
Osobiście od siebie poleciłbym soundtrack z filmu ''Conan Barbarzyńca'' skomponowany przez Basila Poledourisa, piękna muzyka. Muzyka z horroru też potrafi być charakterystyczna i klimatyczna. Nasz rodak - Wojciech Kilar, skomponował na ten przykład świetną muzykę do filmu Francisa Forda Coppoli ''Dracula''. Zapraszam do dyskusji.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 24.06.2012 21:26
Mój przygodówkowy top: Gabriel Knight , Black Mirror, Syberia, Runaway, Leisure Suit Larry (serie), Broken Sword I & II, Still Life I, Phantasmagoria, Atlantis: The Lost Tales, Jack Orlando.

Toddziak
Częściej słucham muzyki z gier, niż z filmów, ale podobał mi się soundtrack z Avatara i z Upiora w Operze. I generalnie z musicali, ale to bardziej piosenki niż muzyka Pfft

Bardzo fajne soundtracki mają też co poniektóre anime: Noir i El Cazador de la Bruja to moje ulubione.

Jeziu5
Mam jednego ulubionego twórcę muzyki filmowej - Enio Morricone. Każda jego kompozycja to małe arcydzieło (a niektóre nie takie małe) Wink2 Lubię czasami czytać, uczyć się czy pisać poradniki właśnie przy jego muzyce Grin

Mała próbka na dobry początek:

a) optymistycznie

YouTube Video

b) nostalgiczne

YouTube Video

Szalony Kapelusznik
Toddziak napisał/a:
Częściej słucham muzyki z gier, niż z filmów, ale podobał mi się soundtrack z Avatara i z Upiora w Operze. I generalnie z musicali, ale to bardziej piosenki niż muzyka Pfft

Bardzo fajne soundtracki mają też co poniektóre anime: Noir i El Cazador de la Bruja to moje ulubione.

Ja niestety w anime aż tak nie siedze (kiedyś w czasach gimnazjalnych jeszcze oglądało się Dragon Balle na RTL7, i bajki na Polonii 1 Grin ). Co do muzyki z gier to jakoś niewiele jest pozycji, które naprawdę by mnie powaliły na kolana. Bardzo podobała mi się muzyka (i nie tylko) w Gabriel Knight 3, którą skomponował Robert Holmes, mąż autorki scenariusza - Jane Jensen. Jeszcze w pamięci zapadła mi piosenka z serii Runaway, bardzo przyjemna z tego co pamiętam.

jeziu5 napisał/a:
Mam jednego ulubionego twórcę muzyki filmowej - Enio Morricone. Każda jego kompozycja to małe arcydzieło (a niektóre nie takie małe) Wink2 Lubię czasami czytać, uczyć się czy pisać poradniki właśnie przy jego muzyce Grin

Morricone :) dobry gust. Mi w pamięci zapadła jego muzyka do filmu ''The Thing'' Johna Carpentera, z pewnością kojarzycie. Świetnie budowała napięcie w filmie.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 24.06.2012 21:53
Mój przygodówkowy top: Gabriel Knight , Black Mirror, Syberia, Runaway, Leisure Suit Larry (serie), Broken Sword I & II, Still Life I, Phantasmagoria, Atlantis: The Lost Tales, Jack Orlando.

Kami
A ja lubię Thomasa Newmana. To jest geniusz po prostu, geniusz!

The Horse Whisperer - End Titles

YouTube Video

American Beauty - Dead Already

YouTube Video

Boston Public - Opening Theme

YouTube Video

No i oczywiście Danny Elfman Smile2

Wanted - The Little Things

YouTube Video

Alice in Wonderland - Alice's Theme

YouTube Video

Mission: Impossible - Main Theme

YouTube Video

i można by jeszcze wymieniać. Wink2

A ostatnio, Florence Sweet Choć wiem, że jest świetna, to przy Śnieżce aż mnie powaliła

YouTube Video

Z anime pierwszy Bleach, który mam nawet na iPodzie i słucham namiętnie już od dawna. Asterisk - Orange Range, przy czym na YT strasznie trudno znaleźć oryginalną wersję, za to jest pełno jakiegoś chłamu z dodaną elektroniką. A tu o gitarę chodziło! Pfft2

YouTube Video

i ofkorz Soul Eater! Grin To chyba najlepsze intro do anime tak w ogóle jakie widziałam. Sceny są idealnie w rytm muzyki, świetnie to po prostu Pleased Muzyka to jakaś wariacja Nightcore - Resonance.

YouTube Video

Z resztą ending też był super, super, super Grin

YouTube Video

Soul Eater na te marne kilka odcinków jakie ma często zmieniał openingi i endingi, ale tylko ten pierwszy zestaw złapał mnie za serce. Z resztą dalszy Bleach też mnie nie porwał. Ale przynajmniej mogłam to oglądać, a nie jak w przypadku Fairy Tail, że trzeba zasłaniać oczy, bo intro spoiluje ci cały sezon. :F

Szalony Kapelusznik
A ''Blues Brothers'' lubi ktoś? :) jeden z najlepszych filmów muzycznych jak dla mnie.

YouTube Video

Tutaj wybrane tracki z ''Conana'' i ''Draculi'', o których napomknąłem wyżej:

CONAN:

YouTube Video

YouTube Video

YouTube Video

YouTube Video

DRACULA:

YouTube Video

YouTube Video

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to majstersztyki.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 25.06.2012 18:59

Brightstar
Z muzyką filmową kojarzy mi się Hans Zimmer. Jego prace trafiają do mnie jak strzała amora w serducho.
Szczerze mówiąc słucham już tylko muzyki klasycznej, w końcu znalazłem swój żywioł z którym mi się bardzo dobrze współpracuje. Podczas słuchania jego utworów patrzę na świat z roli obserwatora niż należącego człowieka do struktury społeczeństwa, i zapominam o wszystkim, nie myślę o niczym, dosłownie urywam się i mentalnie przechodzę na wyższy poziom, a swój ulubiony klimat osiągam kiedy zakładam słuchawki, zapuszczam swój ulubiony utwór, i przechadzam się swoją ulubioną ścieżką po lasach, ta niesamowita cisza i ta muzyka świetnie pasująca do mojej natury.
I kilka utworów:

-Hans Zimmer - Science and Religion

YouTube Video

-Hans Zimmer - Our Ways Will Part

YouTube Video

-Hans Zimmer - Waters Of Irrawaddy

YouTube Video

-Hans Zimmer - A Hard Teacher

YouTube Video

-Hans Zimmer - Idylls End

YouTube Video

-Hans Zimmer - All Of Them

YouTube Video

Jest jeszcze duuużo utworów które w prostu uwielbiam tylko nie chcę robić spamu Grin
Warto dodać, że utwór Science and Religion wprowadził mnie w stan świadomego snu podczas zasypiania.
Edytowane przez Brightstar dnia 18.02.2013 12:09

Jeziu5
Jestem ostatnio pod wielkim wrażeniem filmowej wersji musicalu Les Miserables. Nie spodziewałem się wiele i byłem bardzo przyjemnie zaskoczony.

I dreamed a dream śpiewane przez Anne Hathaway uważam za jedną z najlepszych wersji jaką słyszałem. Nie tyle chodzi mi o sam głos, ale też chwytającą za serce grę aktorską przy tym.

YouTube Video

I równie świetny finał:

YouTube Video

Kami
Oj tak, zupełna zgoda Smile2 Z tego co pamiętam, z audycji na BBC, to było trzecie czy czwarte ujęcie, ponieważ aktorzy śpiewali tam na planie, a nie w studiu. Stąd też jest tak długie, ponieważ śpiewając na planie, każde z nich było unikalne i nie można było wybierać najlepszych kawałków z różnych ujęć.

Znając pozostałe filmy, moim zdaniem Hathaway najbardziej zasługuje na Oscara Smile2

Toddziak
Mi Enjolras Les Mis też się podobało... Grin

Słuchając soundtracku z filmu, natrafiłam też na wersję z Romy. Strasznie żałuję, że nie mogłam zobaczyć przedstawienia, bo polska wersja naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

YouTube Video

Kami
Kto oglądał zakończenie trzeciego sezonu Homeland?

YouTube Video

Jest tam taka piosenka, nikt nie wie czy na pewno Sean Callery jest kompozytorem i czy nazywa się Ode To Brody, The Star czy jeszcze jakoś inaczej. Nigdzie nie mogę tego znaleźć w wersji nie zripowanej z serialu, bo takie mamy czasy że łatwiej znaleźć nielegalną kopię, niż do kupienia. SuperConfused W każdym razie utwór cudowny.

Przejdź do forum: