Postów: 80 Data rejestracji: 22.06.2012 Skąd: mam wiedzieć co tu napisać?
Na pewno kiedyś oglądając jakiś film wpadł Wam w ucho ciekawy motyw muzyczny czy piosenka w nim występująca? Może macie jakieś swoje ulubione soundtracki z filmów, może ulubionych kompozytorów tejże muzyki? Podzielcie się swoimi gustami w tej materii
Osobiście od siebie poleciłbym soundtrack z filmu ''Conan Barbarzyńca'' skomponowany przez Basila Poledourisa, piękna muzyka. Muzyka z horroru też potrafi być charakterystyczna i klimatyczna. Nasz rodak - Wojciech Kilar, skomponował na ten przykład świetną muzykę do filmu Francisa Forda Coppoli ''Dracula''. Zapraszam do dyskusji.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 24.06.2012 21:26
Mój przygodówkowy top: Gabriel Knight , Black Mirror, Syberia, Runaway, Leisure Suit Larry (serie), Broken Sword I & II, Still Life I, Phantasmagoria, Atlantis: The Lost Tales, Jack Orlando.
Częściej słucham muzyki z gier, niż z filmów, ale podobał mi się soundtrack z Avatara i z Upiora w Operze. I generalnie z musicali, ale to bardziej piosenki niż muzyka
Bardzo fajne soundtracki mają też co poniektóre anime: Noir i El Cazador de la Bruja to moje ulubione.
Mam jednego ulubionego twórcę muzyki filmowej - Enio Morricone. Każda jego kompozycja to małe arcydzieło (a niektóre nie takie małe) Lubię czasami czytać, uczyć się czy pisać poradniki właśnie przy jego muzyce
Toddziak napisał/a:
Częściej słucham muzyki z gier, niż z filmów, ale podobał mi się soundtrack z Avatara i z Upiora w Operze. I generalnie z musicali, ale to bardziej piosenki niż muzyka
Bardzo fajne soundtracki mają też co poniektóre anime: Noir i El Cazador de la Bruja to moje ulubione.
Ja niestety w anime aż tak nie siedze (kiedyś w czasach gimnazjalnych jeszcze oglądało się Dragon Balle na RTL7, i bajki na Polonii 1 ). Co do muzyki z gier to jakoś niewiele jest pozycji, które naprawdę by mnie powaliły na kolana. Bardzo podobała mi się muzyka (i nie tylko) w Gabriel Knight 3, którą skomponował Robert Holmes, mąż autorki scenariusza - Jane Jensen. Jeszcze w pamięci zapadła mi piosenka z serii Runaway, bardzo przyjemna z tego co pamiętam.
jeziu5 napisał/a:
Mam jednego ulubionego twórcę muzyki filmowej - Enio Morricone. Każda jego kompozycja to małe arcydzieło (a niektóre nie takie małe) Lubię czasami czytać, uczyć się czy pisać poradniki właśnie przy jego muzyce
Morricone dobry gust. Mi w pamięci zapadła jego muzyka do filmu ''The Thing'' Johna Carpentera, z pewnością kojarzycie. Świetnie budowała napięcie w filmie.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 24.06.2012 21:53
Mój przygodówkowy top: Gabriel Knight , Black Mirror, Syberia, Runaway, Leisure Suit Larry (serie), Broken Sword I & II, Still Life I, Phantasmagoria, Atlantis: The Lost Tales, Jack Orlando.
A ja lubię Thomasa Newmana. To jest geniusz po prostu, geniusz!
The Horse Whisperer - End Titles
YouTube Video
American Beauty - Dead Already
YouTube Video
Boston Public - Opening Theme
YouTube Video
No i oczywiście Danny Elfman
Wanted - The Little Things
YouTube Video
Alice in Wonderland - Alice's Theme
YouTube Video
Mission: Impossible - Main Theme
YouTube Video
i można by jeszcze wymieniać.
A ostatnio, Florence Choć wiem, że jest świetna, to przy Śnieżce aż mnie powaliła
YouTube Video
Z anime pierwszy Bleach, który mam nawet na iPodzie i słucham namiętnie już od dawna. Asterisk - Orange Range, przy czym na YT strasznie trudno znaleźć oryginalną wersję, za to jest pełno jakiegoś chłamu z dodaną elektroniką. A tu o gitarę chodziło!
YouTube Video
i ofkorz Soul Eater! To chyba najlepsze intro do anime tak w ogóle jakie widziałam. Sceny są idealnie w rytm muzyki, świetnie to po prostu Muzyka to jakaś wariacja Nightcore - Resonance.
YouTube Video
Z resztą ending też był super, super, super
YouTube Video
Soul Eater na te marne kilka odcinków jakie ma często zmieniał openingi i endingi, ale tylko ten pierwszy zestaw złapał mnie za serce. Z resztą dalszy Bleach też mnie nie porwał. Ale przynajmniej mogłam to oglądać, a nie jak w przypadku Fairy Tail, że trzeba zasłaniać oczy, bo intro spoiluje ci cały sezon. :F
A ''Blues Brothers'' lubi ktoś? jeden z najlepszych filmów muzycznych jak dla mnie.
YouTube Video
Tutaj wybrane tracki z ''Conana'' i ''Draculi'', o których napomknąłem wyżej:
CONAN:
YouTube Video
YouTube Video
YouTube Video
YouTube Video
DRACULA:
YouTube Video
YouTube Video
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to majstersztyki.
Edytowane przez Szalony Kapelusznik dnia 25.06.2012 18:59
Postów: 14 Data rejestracji: 08.02.2013 Skąd: się biorą dzieci?
Z muzyką filmową kojarzy mi się Hans Zimmer. Jego prace trafiają do mnie jak strzała amora w serducho.
Szczerze mówiąc słucham już tylko muzyki klasycznej, w końcu znalazłem swój żywioł z którym mi się bardzo dobrze współpracuje. Podczas słuchania jego utworów patrzę na świat z roli obserwatora niż należącego człowieka do struktury społeczeństwa, i zapominam o wszystkim, nie myślę o niczym, dosłownie urywam się i mentalnie przechodzę na wyższy poziom, a swój ulubiony klimat osiągam kiedy zakładam słuchawki, zapuszczam swój ulubiony utwór, i przechadzam się swoją ulubioną ścieżką po lasach, ta niesamowita cisza i ta muzyka świetnie pasująca do mojej natury.
I kilka utworów:
-Hans Zimmer - Science and Religion
YouTube Video
-Hans Zimmer - Our Ways Will Part
YouTube Video
-Hans Zimmer - Waters Of Irrawaddy
YouTube Video
-Hans Zimmer - A Hard Teacher
YouTube Video
-Hans Zimmer - Idylls End
YouTube Video
-Hans Zimmer - All Of Them
YouTube Video
Jest jeszcze duuużo utworów które w prostu uwielbiam tylko nie chcę robić spamu
Warto dodać, że utwór Science and Religion wprowadził mnie w stan świadomego snu podczas zasypiania.
Edytowane przez Brightstar dnia 18.02.2013 12:09
Jestem ostatnio pod wielkim wrażeniem filmowej wersji musicalu Les Miserables. Nie spodziewałem się wiele i byłem bardzo przyjemnie zaskoczony.
I dreamed a dream śpiewane przez Anne Hathaway uważam za jedną z najlepszych wersji jaką słyszałem. Nie tyle chodzi mi o sam głos, ale też chwytającą za serce grę aktorską przy tym.
Oj tak, zupełna zgoda Z tego co pamiętam, z audycji na BBC, to było trzecie czy czwarte ujęcie, ponieważ aktorzy śpiewali tam na planie, a nie w studiu. Stąd też jest tak długie, ponieważ śpiewając na planie, każde z nich było unikalne i nie można było wybierać najlepszych kawałków z różnych ujęć.
Znając pozostałe filmy, moim zdaniem Hathaway najbardziej zasługuje na Oscara
Mi Enjolras Les Mis też się podobało...
Słuchając soundtracku z filmu, natrafiłam też na wersję z Romy. Strasznie żałuję, że nie mogłam zobaczyć przedstawienia, bo polska wersja naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.
Kto oglądał zakończenie trzeciego sezonu Homeland?
YouTube Video
Jest tam taka piosenka, nikt nie wie czy na pewno Sean Callery jest kompozytorem i czy nazywa się Ode To Brody, The Star czy jeszcze jakoś inaczej. Nigdzie nie mogę tego znaleźć w wersji nie zripowanej z serialu, bo takie mamy czasy że łatwiej znaleźć nielegalną kopię, niż do kupienia. W każdym razie utwór cudowny.