Zobacz temat

Kto tu jest? 1 Gości
 Drukuj temat
Wasza Kolekcja Gier i nie tylko
taki_nick_niezdecydowany
Zainspirowany innymi forami i za przyzwoleniem mertruve zakładam swój pierwszy oficjalny post a i temat .
Dobra tyle wstępu.

Temat jest po to by się chwalić co macie : gry/filmy/książki i inne rzeczy które z miłością zbieracie Pfft A i tym także co wam doszło ,co zakupiliście/dostaliście/etc,itp

A więc jak to mówią , Endżoj

Aha,aha i zdjęcia zbiorów byłyby bardzo mile wskazane.
Edytowane przez taki_nick_niezdecydowany dnia 31.03.2010 16:05

mertruve
Temat wyśmienity:) Cóż ja zbieram? Gier nie zbieram, no chyba, że przygodowe. I mam ich dosyć sporo, choć nie tak dużo, jak mogloby się wydawać, bo wiele pożyczyłem, inne gdzieś tam zapodziałem:)
Mam za to kolekcję oryginalnych filmów o BatmaniePfft
No i zbieram książki. Mam wszystkie pozycje Lee Childa, które wyszły w Polsce, dużo autorstwa Stephena Kinga i Jeffery'ego Deavera. Podobnie z innymi autorami - ogólnie książek mam naprawdę dużo:) Powoli też powiększa się kolekcja oryginalnych gier na Xboxa 360:)

kamiko
http://www.advent...post_16472 Grin

Evillady
No to tak. Gier nie zbieram, bo się zbierają same Grin
Kiedyś zbierałam znaczki i monety i pocztówki i puszki i okazy roślinne i karteczki i... Więcej grzechów nie pamiętam.

Teraz zbieractwem się już nie zajmuję, ale mam każde oficjalne wydawnictwo Metalliki (książkowo/płytowo/koncertowe) poza singlami, bo bym zbankrutowała chyba. Sporo półoficjalnych i pokaźną ilość nieoficjalnych. Mam też przerażającą ilość zdjęć w koncertów. Kolekcjonuję też bootlegi, ale tylko z tych koncertów, na których byłam. Staram się skompletować wszystkie filmy Barei i... na tym może poprzestańmy Wink2
Ostatnio ukończyłam: Black Mirror III.
Teraz gram: Riven: A Sequel to Myst.

Przemo
Ja zbieram gry przygodowe od kilku lat, ale tylko te dostępne w Polsce. Czasami może coś zakupię na gogu. Mam chęć na nowe Monkey Island, ale póki co, wstrzymuje się.

Prócz przygodówek zaczynam zbierać książki Terrego Pratchetta i Jacka Piekary. Lubię czytać również S. Kinga i A. Christie, ale to już wypożyczam książki z bibliotek lub od znajomych.

Podobnie jak Evil, też mam swój ulubiony zespół - mianowicie Sweet Noise. Nie posiadam co prawda całej dyskografii (pierwsza płyta jest trudno dostępna i chodzi na allegro nawet po 350 zł), ale staram się śledzić wszystkie newsy i brać czynny udział w życiu forum o tej kapeli. Co teraz jest nieco trudne, bo SN jest nieoficjalnie zawieszony, ale mam nadzieję, ze wkrótce ta sytuacja ulegnie zmianie.

Tutaj fotki mojej kolekcji:
http://img405.ima...004wl.jpg/
http://img260.ima...005jn.jpg/
Edytowane przez Przemo dnia 31.03.2010 19:24

jackowsky
No to i ja się pochwalę. Zbieram gry. :) Mam ich około 200. Żadna to rewelacja, wiem. Oprócz tego - tu będę, mam nadzieję, oryginalny - zbieram wizyty w polskich miastach i miasteczkach. Miast i miasteczek jest około 900 (liczba ta się zmienia), byłem w około 350 z nich (ostatnio np. Krynki w białostockim, gdzie zjedliśmy obiad i połaziliśmy po rynku). 178 z nich "zaliczyłem" na rowerze. Dłużej zabawiłem w 130. Wiem - bez sensu. :)

kamiko
Hmm... Mam całą masę książek... Z radością zbierałabym albumy z malarstwem klasycznym, ale takie cacuszka kosztują majątek... -_-

Udało mi się zebrać ponad 100 książek związanych tematycznie z Japonią (ale nie zupełnie z miłości, tylko studia jakoś to wymusiły)

Półki za to uginają się od pozycji z religioznastwa i teologii.

Evillady
jackowsky żartujesz? Genialne hobby! Aż Ci zazdroszczę!

jackowsky
Evillady napisał/a:
jackowsky żartujesz?

Mówię zupełnie poważnie.

Evillady napisał/a:
Genialne hobby! Aż Ci zazdroszczę!

Cieszę się.

Zapomniałem jeszcze dodać do tego miejscowości, które utraciły prawa miejskie. Tych też znajdzie się z kilkadziesiąt. :)
Edytowane przez jackowsky dnia 01.04.2010 07:45

taki_nick_niezdecydowany
jackowsky hobby dziwne ale gratulowac pasji

Evillady
Ja tam kocham podróże. Cały świat bym zjeździła, gdyby tylko było mnie na to stać.

TexMurphy
jackowsky, widzę pokrewną duszę. Zbieranie gier - wiadomo. Ale podróże są moją pasją znacznie dłużej niż gry, bo wszystko zaczęło się jeszcze w 2. klasie szkoły podstawowej. Niestety, nie prowadziłem statystyki, gdzie byłem w Polsce (a szkoda), na pewno uzbierałoby się takich miejsc kilkaset. Natomiast za granicą od jakiegoś czasu realizuję plan, by być przynajmniej raz w życiu w każdym kraju europejskim (co jest realne) i przynajmniej raz na każdym kontynencie (co się raczej nie uda, ale pomarzyć można). Co może dziwniejsze, wszędzie tam jeżdżę sam (nigdy nie korzystalem z usług żadnego biura podróży), poruszając się środkami komunikacji publicznej (autobusy, pociągi). Póki co mam na koncie Niemcy, Danię, Słowację, Czechy, Węgry, Austrię, Szwajcarię, Lichtenstein, Włochy, Litwę i Ukrainę, przy czym główną uwagę zrwacam na miejsca wpisanie na listę Światowego Dziedzictwa Kultury i Natury UNESCO, w Czechach i na Słowacji zwiedziłem wszystkie takie miejsca, w inych krajach - po kilka.
Poza tym jestem przewodnikiem beskidzkim i terenowym po Małopolsce, więc jeśli chodzi o ten obszar kraju, to wędruję w zasadzie w każdej wolnej chwili.

Oprócz tych dwóch pasji (gry i szeroko pojęte podróże, krajoznawstwo) mam jeszcze dwie - zespół Skaldowie (jak chodzi o zbiory, to sytuacja podobna jak u evillady, z tym że mam to szczęście, że Skaldowie żyją i działają w Polsce, więc do tego dochodzi masa koncertów, włącznie z ich organizacją, kontaktów osobistych, zloty fanów itp.) oraz piłkarska drużyna Hutnika Kraków, na którego mecze jeżdżę od 15. roku życia przez 20 lat już.

Niestety ujemną stroną tego wszystkiego jest to, że na nic innego w ogóle już nie ma czasu, a i niestety ze względu na zwyczajne obowiązki także te cztery pasje ulegają coraz większemu ograniczeniu...
ostatnio ukończona gra: Edna&Harvey: Harvey's New Eyes
obecnie gram: Deponia

"Jeszcze trochę, a każdy będzie musiał kupować oddzielny chleb dla każdego członka rodziny - i rejestrować go na stronie piekarni, żeby mogła monitorować, czy nie podzielił się przypadkiem z kim innym." Fitz

Kami
TexMurphy napisał:
Co może dziwniejsze, wszędzie tam jeżdżę sam (nigdy nie korzystalem z usług żadnego biura podróży), poruszając się środkami komunikacji publicznej (autobusy, pociągi).

Ach, zawsze chciałam robić takie rzeczy, ale boję się, że ktoś mnie porwie. Pfft2

W dzieciństwie zbierałam pocztówki, monety, znaczki, a potem nawet banknoty z różnych krajów, ale szybko mi to minęło. Największą kolekcję miałam jednak... hm, jak to nazwać, takich karteczek rozmiaru notesika, z nadrukami postaci Disney'a lub innymi. To była główna waluta u mnie w przedszkolu. Grin Zbierałam też figurki z Kinder Niespodzianek, aż nie przyjechał mój młodszy kuzyn, a moja babcia nie postanowiła mu wszystkiego oddać. Tak moje zbiory przepadły prawie całkowicie... nawet nie wiem gdzie. Zbierałam też krążki z chipsów, ale to już bardziej na szkolne użytki. Wink2

Obecnie wyrosłam już ze zbieractwa, szczególnie wszelkiego typu pamiątek, które stoją na półkach i zbierają kurz. Za to mam całkiem pokaźną kolekcję ubrań, która niestety przerosła już moją szafę, a ja nadal nie mam się w co ubrać. Pfft
Jeśli można powiedzieć że cokolwiek teraz zbieram, to są to książki fantasy oraz wszelkie z tematyki jeździectwa i koni.
Przygodówek nie liczę, bo nawet największe zbiory nie mają sensu, gdy ponad połowa z tego jest jeszcze w folii.

Evillady
TexMurphy możemy sobie podać rękę :)

Tym bardziej, że sam dobrze wiesz,że jeśli pasja jest odpowiednio duża to i odległości przestają mieć znaczenie. Możesz się o tym przekonać choćby rzucając okiem na moją sygnaturkę Wink2

Dzięki koncertom Metalliki byłam już w Czechach, Niemczech, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Austrii i Rosji. Teraz z nowych miejsc wybieram się na Łotwę i do Estonii. Podobnie, jak Ty wszędzie i zawsze jeżdżę sama. Dzięki koncertom poznałam wielu fantastycznych ludzi i w zasadzie mogę powiedzieć, że mam znajomych na całym świecie. To jest zdecydowanie moja wielka pasja :)

Poza tym zaimponowałeś mi tym, że masz rangę przewodnika beskidzkiego. Super sprawa!
Edytowane przez Evillady dnia 01.04.2010 11:00

jackowsky
TexMurphy :)

Ja mam pozaznaczane dokładnie kiedy (rok - niestety tylko rok), czym (rower, autostop - to lata 80-te, pociąg, samochód) dojechałem do danej miejscowości. Zbieram również różne ciekawostki o odwiedzanych miasteczkach, szukam znaczenia nazw itp. Wiem, wiem, to zboczenie. :)

Kiedyś człowiek rzeczywiście miał więcej czasu, wakacje były dłuższe, obowiązków mniej, ale wtedy miało się też mniej kasy. Teraz zostaje tylko urlop lub długie weekendy i wyjazdy do rodziny.
Nieraz jadąc w jakieś miejsce tak wytyczam trasę (wtedy niekoniecznie jest najszybciej albo najkrócej), żebym zahaczyć o konkretne miasteczko, w którym jeszcze nie byłem. Urlop panuję tak, aby z danego miejsca można było odwiedzić jak najwięcej takich miasteczek.
Edytowane przez jackowsky dnia 01.04.2010 12:02

Madzius888
Ja zbierałam kamienie xD

Do tej pory, to papierowe pamiątki: bilety z różnych zabytków, pocztówki. Łatwo się przechowuje, a i są fajne :) To taki substytut zdjęć - nie przepadam za zdjęciami, bo posiadam wrodzony antytalent do ich robienia. Ustawię zawsze na odwrót, jak trzeba, najczęściej są pod światło.. Teorię znam, no ale co z tego xD Ojciec się za głowę łapie. No Grin

Moich kilka gier:
http://www.advent...post_12049

Kilka innych osób też tam pisało :)
Edytowane przez Madzius888 dnia 01.04.2010 16:19
Gram w: Law&Order
Ostatnio ukończyłam: The Dream Machine

Evillady
O pocztówki zaomniałam całkiem, że takiego małego fizia mam Grin Od kilku lat, z każdego nowego miasta, w którym jestem przywożę pocztówki. Konieczni dwie, a potem wieszam je na tablicach korkowych w pracy, które sobie powiesiłam na ścianie obok biurka. Tablice też są dwie, ale już mi na nich miejsca brakuje Grin

Jeziu5
To ja też dorzucę piękne zdjęcia mojej kolekcji. Dopiero teraz uświadomiłem sobie jak wiele moich gier jest teraz pożyczonych u kogoś. Czas zacząć ściągać długi SuperBad

Oto więc co obecnie mam na stanie:

img40.imageshack.us/img40/8027/kolekcja001.th.jpg

Natomiast gdy próbowałem objąć aparatem mój księgozbiór, okazało się to niemożliwe Wink2 Kocham czytać - moja największa pasja obok wody i przygodówek. Tutaj 2 z kilku regałów u mnie w pokoju.

img3.imageshack.us/img3/9564/kolekcja002.th.jpg

Kami
Ha ha ha xD Dobry koment Evil.

Widzisz jeziu, ale u ciebie przynajmniej ksiażki stoją w jednym rzędzie, a u mnie stoi rząd, a na nim leży poziomo kolejny rząd i przed tym rzędem stoi jeszcze jeden rząd Lol Już pomijając sterty na podłodze, bo jakoś nigdy nie mogę się zebrać żeby kupić kolejny regał Grin

Jeziu5
No jakoś trzeba sobie radzić gdy zagadki nie idą i potrzeba "świeżego" spojrzenia na problem. SuperBad Chociaż obok tej butelki to najbardziej pasowałby Jolly Rover Grin A tak na serio, brak mi miejsca na półkach i dział imprezowo-przygodówkowy został połączony Wink2

Kami - spędziłem wczoraj 3 godziny na porządkach w moim pokoju. Gdy nie mogłem już spokojnie przejść od drzwi do biurka, uznałem, że czas coś z tym zrobić Wink2
Edytowane przez Jeziu5 dnia 06.12.2011 09:55

Przejdź do forum: