Straszny Film
|
AleX Under |
Dodany dnia 16.12.2005 20:48
|

Gaduła

Status upomnień:

Data rejestracji: 10.12.2005
|
Co sądzicie o serii tych filmów? Ja mam do niej mieszane uczucia. Najbardziej znana i według wielu najlepsza jest część pierwsza, autorstwa braci Wayans, prezentująca ogólnie niski poziom gagów, dialogów, prostactwo poza granicami dobrego smaku - i właśnie za to podbiła serca milionów ludzi na całym świecie. Podobało mi się w niej wiele momentów, ale dość irytowały gagi okręcające wokół spermy i penisa, których było mnóstwo :/ Ale ogólnie w porządku. Druga część widać, że była zrobiona na siłę, żeby odciąć kupony od sukcesu części pierwszej. Nie dość, że fabuła jest niemal niespójna, to "za dużo grzybów w barszcz" - ta część juz nie wiele ma wspólnego z parodią horrorów, Wayansom skonczyły sie pomysły i dowalili wiele banalnych nawiązań do "Matrixa", "Aniołków Charliego", "Twistera" itd. I humor, który zszedł na obrzygiwanie siebie nawzajem :/
A część trzecia? Nie znam dokładnie histroii jej powstania, ale jest to dla mnie najlepsza część. Dlaczego? Zmieniono reżysera na Davida Zuckera (Kentucky Fried Movie, Czy leci z nami pilot?, Police Squad, Naga Broń), co wyszło filmowi na lepsze. Do grona scenarzystów dołączyła całkiem spora grupa - całości nie pamiętam, możecie sprawdzić na www.filmweb.pl , alewśród nich warto wymienić tylko Pata Profta ("Police Squad", "Naga Broń", "Ściągany"). Oglądając go smiałem sie niemalże bezustannie, humor był zupełnie inny, znany z "Nagiej Broni" I "Ści(ą)ganego", doskonała parodia m. in. "Kręgu", "Znaków" i "8 Mili". Pomimo to, więcej niż połowa gagów poniożej krytyki isobrego smaku, ale na wyładowanie stresów w sam raz - o ile lubimy humor "idzie sobie facet i się wali głową w ścianę".
A wy co sądzicie o tej serii i jej poszczególnych częściach?
"Nie pytaj się, co moderator może zrobić dla ciebie, tylko o to, co ty możesz zrobić dla moderatora".
|
|
|
|
Hardcore |
Dodany dnia 16.12.2005 21:01
|

Stały Bywalec

Status upomnień:

Data rejestracji: 09.12.2005
|
Cała seria Straszny Film jest dziwna. Niektóre momenty są śmieszne a niektóre prymitywne do bólu czego nie za bardzo lubie.
Faust do Diabła - Chwilo Chwilo Trwaj
|
|
|
|
daz |
Dodany dnia 16.12.2005 22:03
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Ody, najbardziej podobala Ci sie trzecia czesc? Serio mowisz? Wg mnie wlasnie trzecia byla najgorsza.... nudne too, bez pomyslu wlasnego (ja wiem, ze to glownie parodia, ale cos od siebie powinna dac) i... no czegos brakowalo po prostu. Podobala mi sie jedna jedyna scena. Bezdyskusyjnie rzadzi jedynka
wszyscy spiewaja, wszyscy klaszcza w dlonie

|
|
|
|
AleX Under |
Dodany dnia 16.12.2005 22:13
|

Gaduła

Status upomnień:

|
daz napisał:
Ody, najbardziej podobala Ci sie trzecia czesc? Serio mowisz? Wg mnie wlasnie trzecia byla najgorsza.... nudne too, bez pomyslu wlasnego (ja wiem, ze to glownie parodia, ale cos od siebie powinna dac) i... no czegos brakowalo po prostu. Podobala mi sie jedna jedyna scena. Bezdyskusyjnie rzadzi jedynka 
A właśnie serio mówię. Nie ma co się oszukiwać - Zucker ma wiecej talentu od Wayansa. Ale jeżeli bardziej doceniasz "ducha" poprzednich części jako kretyńskich komedii młodzieżowych - też wielu ludzi podziela twoje zdanie. Własnie jest dziwne to, że jedni ludzie uważają SF3 za zupełnie genialną, za totalny odjazd itd., a inni za dno.
"Nie pytaj się, co moderator może zrobić dla ciebie, tylko o to, co ty możesz zrobić dla moderatora".
|
|
|
|
daz |
Dodany dnia 16.12.2005 22:43
|

Gaduła

Status upomnień:

|
A ja nie napisalem, ze podoba mi sie, bo to kretynska komedia mlodziezowa Nie spieram sie o talent rezyserow kolejnych czesci Po prostu jesli chodzi o trzy czesci tego filmu, pierwsza jest najelpsza. I dalej nie wiem za co trojka moze sie podobac
wszyscy spiewaja, wszyscy klaszcza w dlonie

|
|
|
|
HAKU |
Dodany dnia 17.12.2005 01:20
|

Powoli się rozkręca

Status upomnień:

Data rejestracji: 15.12.2005
|
Lipa z miodem czy jak sie to tam mowi... podobalo mi sie jak bylem taaaaki maly
|
|
|
|
Eggz Eye |
Dodany dnia 17.12.2005 13:24
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Podobała mi się jedynie część pierwsza. I troszeczkę druga. Ale część pierwsza naprawdę rządzi. I rzeczywiście trochę seksu w tym jest, ale to nie szkodzi za bardzo całemu filmowi, który jest naprawdę śmieszny. Wogóle jest dobrą parodią.
|
|
|
|
Qler.pl |
Dodany dnia 21.12.2005 23:51
|

Nowicjat

Status upomnień:

Data rejestracji: 17.12.2005
|
Cala seria to zenada. Jesli ktos chce ogladnac prawdziwy komedio-horror (choc w sumie straszny film do komedia) to polecam trylogie Evil Dead (Evil Dead 1, Evil Dead 2 i Army of Darkness).
Piosenka chomikow: dibddididididu diddadididu dibiribidibu didadidididu
Moze Was to zdziwi, ale ostatnia przygodowka, ktora wywarla na mnie wrazenie bylo Black Mirror
|
|
|
|
Hardcore |
Dodany dnia 21.12.2005 23:57
|

Stały Bywalec

Status upomnień:

|
Oglądałem kiedyś Army of Darkness. Świetna uczta kinomana
|
|
|
|
Eggz Eye |
Dodany dnia 22.12.2005 20:17
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Ja nie oglądałem ani Evil Dead, ani Evil Dead 2, ani Army of Darkness. Nawet nie słyszałem o tych tytułach. Zupełnie nie wiem czemu.
|
|
|
|
Hardcore |
Dodany dnia 22.12.2005 20:57
|

Stały Bywalec

Status upomnień:

|
Za nowe to one nie są. Raczej można by rzec że klasyki to już.
|
|
|
|
Don Killuminati |
Dodany dnia 26.12.2005 17:47
|

Nowicjat

Status upomnień:

Data rejestracji: 26.12.2005
|
Pierwsza część "Strasznego Filmu" jest, mimo swej oczywistej głupoty, śmieszna i fajnie przemyślana, nie ogranicza się jedynie do parodiowania pojedynczych scen, tak jak dwie kolejne, ale wyśmiewa horrorowe schematy i tendencje. No i robi to przynajmniej z jakimś określonym stylem, oglądałem to już kilka razy i nadal się śmieję (choć już trochę mniej). 2 część jest słaba, bo schematów już nie zostało i parodiować (czyt. udziwniać) można było jedynie różne znane sceny, głównie z horrorów, ale nie tylko... No i 3 część to już właściwie powrzucane sceny z kasowych hitów, udziwnione na siłę i bez sensu wymieszane. Coś się Zucker nie sprawdza ostatnio, szkoda... Bracia Wayans, zresztą, po pierwszym "Strasznym Filmie" też się opuścili...
Co do "Evil Dead", to całkiem inny temat i inny gatunek. Wszystkie 3 części są świetne, w swoim gatunku to właściwie jedne z najlepszych. Ale o tem już innem razem... :wink:
Pantala Naga Pampa
|
|
|
|
Qler.pl |
Dodany dnia 26.12.2005 17:59
|

Nowicjat

Status upomnień:

Data rejestracji: 17.12.2005
|
A wiecie, ze Army of Darkness ma dwa alternatywne zakonczenia. Wlasnie dorwalem wersje z tym drugim (nie zdradze jakim) zakonczeniem.
Piosenka chomikow: dibddididididu diddadididu dibiribidibu didadidididu
Moze Was to zdziwi, ale ostatnia przygodowka, ktora wywarla na mnie wrazenie bylo Black Mirror
|
|
|
|
Hardcore |
Dodany dnia 26.12.2005 18:32
|

Stały Bywalec

Status upomnień:

|
Kurde jest wogóle Army of Darkness do kupienia na DVD? Bo ja to oglądałem może z 7 lat temu. Kawał czasu, a bawiłem się co nie miara :twisted: :twisted: :twisted:
|
|
|
|
AleX Under |
Dodany dnia 25.01.2006 23:53
|

Gaduła

Status upomnień:

|
W kwietniu na ekrqany polskich kina ma wejśc czwarta część - dowody na to, że w ogóle powstanie (plakaty), możecie zobaczyć na www.filmweb.pl - dałbym bardziej bezpośredni link, ale już mi sie nie chce włazic i kopiowac adresu, a wiekszość z was ma stałki i nic wam się nie stanie od tych najwyżej dziesięciu sekund wchodzenia Co sądzicie o tych plakatach? POdejrzewałem, że beda parodiować "Piłę" i próbowalem się domyslec, jak moze wyglądac plakat z nia związany - i coś mi sie nie udalo, na filmwebie możecie sie przekonac, że brak mi wyobraźni Co do pozostałych dwóch - nawet nie wiem, do czego nawiązują (wygląda na to, że do niczego) i są już dośc kiepskie. Mimo to trzymam kciuki za ten film. Jak myslicie, do jakich filmów jeszcze znajdziemy w nim nawiązania? Ja stawiam na "Efekt Motyla", "Zemstę Sithów", "Gothikę", "Osadę", "Matrix: Rewolucję", "Teksańską Masakrę Piłą Mechaniczną", "Egzorcyzmy Emily Rose". Mam nadzieję, że wprowadzenie do grona parodiowanych tytułów "Piły" i "Teksańskiej masakry..." nie doprowaci do humoru, w którym mamy się śmiać z tego, jak ktos kogoś morduje (nie specjalnie przepadam za humorem tego typu ). A wy co o tym myślicie?
|
|
|
|
Hardcore |
Dodany dnia 26.01.2006 16:49
|

Stały Bywalec

Status upomnień:

|
Ciekawie się zapowiada , nie powiem nie powiem
|
|
|
|
AleX Under |
Dodany dnia 27.01.2006 19:59
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Oficjalna strona Scary Movie:
http://www.thescarymovies.com/
i forum:
http://s12.invisionfree.com/The_Scary_Movies/index.php?act=idx
Warto tam zajrzeć, dowiedziałęm się sporo ciekawych rzeczy na temat filmu. Ma on parodiować "Piłę", "Wojnę Światów", "The Grudge" i "Osadę" - jak dotąd powstały trzy plakaty, czekam na czwarty (z Osady - okazalo się, że pozostałe dwa parodiują The Grudge i Wojnę Światów). Chciałem tam zadać pytanie o scenarzystów, ale boję się, że bym się upokorzył z moją znajomością (nie jest źle, ale nie powalam ).
EDIT:
Wracając do plakatów - dopiero mój brat zauwazył, że na plakacie z Piły jest czwórka. Zawsze myslałem, że to obcięte palce ułożone w jakiś symbol anarchii, czy cos w tym stylu 
I wracając do scenarzystów - chciałem się o nich zapytac, bo mam watpliwosci kto jest w ich gronie - na pewno David Zucker i Craig Mazin (znamy go z "Rakietą w kosmos", która to jakiś czas temu leciała na TVP1), prawie na pewno Pat Proft, zapewne Marlon & Shawn Wayans, nic nie wiem natomiast, by do ich grona dołączyli Jerry Zucker i Jim Abrahams (mam taką nadzieje, ale oni są chyba zbyt ambitni na ten film ) i reszta scenarzystów z SF3. Potwierdzone jest też, że film nie bedzie parodią filmów o superbohaterach, jak wcześniej uważano (na forum owicjalnie zaprzeczono owym plotkom), zapewne pomylono go z filmem "Superhero!" - nie mam pewnosci, czy jest to film, którym Zucker miał sie zając zamiast SF4, czy zajmie sie nim po SF4. Jeszcze co do ciekawostek, które udalo mi sie wygrzebać - film ma byc krótszy od SF3, pojawi sie też - standardowo - plakat przedstawiający przerażonych aktorów siedzących w kinie. Wiadomo też, że wystapi weń Leslie Nielsen w roli prezydenta Harrisa.
|
|
|
|
Don Killuminati |
Dodany dnia 28.01.2006 01:59
|

Nowicjat

Status upomnień:

Data rejestracji: 26.12.2005
|
Z wywiadu ze scenarzystą Scary Movie 3 i 4, Craig'iem Mazin'em ( http://site.voila.fr/scarymovie4/interview01.htm ) dowiedziałem się, że parodia filmów o superbohaterach - "Superhero!" będzie kręcona po zakończeniu zdjęć do "Scary Movie 4". Reżyserował będzie David Zucker, a film ma być parodią w stylu "Nagiej Broni". Oby...
Pantala Naga Pampa
|
|
|
|
Eggz Eye |
Dodany dnia 28.01.2006 19:03
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Uuuuu... wiedziałem, że znajdzie się jakiś anty-fan tej serii. Ja tam osobiście nic nie mam do tych filmów, ale trzecia część to rzeczywiście klapa. n3gative w tym się z Tobą zgodzę. Jeśli chodzi o dwie
pierwsze części to były one świetne.
|
|
|
|
AleX Under |
Dodany dnia 21.04.2006 16:59
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Dzisiaj premiera czwórki. Z tego też powodu zmuszony jestem zresetować ankietę, dodając do niej czwórkę i usuwając wszystkie głosy - ale zupełnie to mi nie wyszło, SFI był dwa razy, zaś sama ankieta sugeorwała, że na czwórke oddano dwa głosy, zaś ani jednego na opcję "ta seria to dno" :/ Nie moja wina, jakby co. Może jak ją usunę i powtórnie dodam, dopiero pójdzie wszystko jak trzeba - ale zostawię to sobie na jutro (wiecie - modem, transfer, pieniądze, rachunek, ojciec, piła łańcuchowa i te sprawy... ).
|
|
|