Postów: 1476 Data rejestracji: 29.12.2005 Skąd: Z Innego Wymiaru Logicznego
Mamy zamiar wrzucać tutaj linki do darmowych przygodówek (i nie tylko) znalezionych w sieci. Zorganizowane to będzie tak, że wszystkie liny wrzucał będę do pierwszego postu. Lądować tutaj będą również linki z nowinek, aby nie trzeba było się przekopywać przez archiwum.
Na pierwszy ogień Samorost i Samorost 2. Można za friko popykać przez sieć w początkowe epizody, resztę trzeba zakupić.
Po drugie primo :cyclop: , Five Magical Amulets, do pobrania ze stron Offstudio. Waga - 142 MB, Wersja - Pełna, Język - Czeski, Angielski. Dawaliśmy to co prawda w nowinkach, ale nie zaszkodzi. Jest także patch dla win 98/Meee do pobrania tutaj, choć można także grę zaktualizować z jej menu startowego, klikając na "Check for updates".
Stronka twórców ScummVM - , czyli programu umożliwiającego odpalanie niektórych starych przygodówek point'n'click (m.in. firmy LucasArts) na różnych platformach i systemach operacyjnych (nawet na palmtopach!). W dziale download do ściągnięcia pełne wersje gier: Beneath A Steel Sky (gra twórców Broken Sword), oraz Flight of the Amazon Queen.
NiHiLiS, znaleźć tam można opisywane przez ex-Yodę Dead City, kolejna gra w produkcji to DeMorte.
Na tej czeskiej stronie, mamy linki do wielu darmowych przygodówek m.in. Cubert Badbone, TGTTPoaCS.
Kto lubi Garfielda?. Gra fajna, krótka i z elementami "horroru", zrealizowana do tego we flashu. Tyle, że trzeba grać na stronie. Warto sprawdzić!
White Chamber to przygodówka - horror (ponoć dla osób o mocnych nerwach), ważąca blisko 300 MB i dostępna po angielsku, czesku, grecku, francusku i rosyjsku.
Na tej stronce możemy zabawić się w minigierki typu "znajdź wyjście z pokoju".
Tulse Luper Journey to kolejna sieciowa gierka (grałem zbyt krótko aby ocenić, czy jest to przygodówka), wygląda na dosyć rozbudowaną, ale aby grać należy się zarejestrować. Więcej pisał drozda w nowinkach.
Aktualizacja została wymuszona tym, iż linki nie działały poprawnie.
Link do prostej flashowej gierki Submachine. Gra się w to krótko, lecz przyjemnie. Autorem jest Polak, Mateusz Skutnik, rysownik i scenarzysta komiksowy. I strona autora.
Czekacie na Scratches? Lubicie przygodówki z dreszczykiem? Jeżeli tak, to zapraszam do zapoznania się z grą The Stone of Anamara. Jest to zrealizowana w technologi Macromedia Flash gra przygodowa, której akcja zaczyna się się w momencie, gdy uciekając przed ścigającą nas policją (właśnie realizowaliśmy napad na bank) trafiamy do zdawałoby się miejsca idealnego na przeczekanie nocy. Cóż - nie bez kozery napisałem 'zdawałoby się' . Gra dostępna jest między innymi w angielskiej wersji językowej.
Na stronie Patrimonium są do pobrania trzy akty tej darmowej przygodówki. Akty 2 i 3 dostępne są jedynie w niemieckiej wersji językowej, akt 1 jest w języku angielskim. Autorzy deklarują, iż angielskie wersje językowe pozostałych aktów zostaną opublikowane po zakończeniu prac nad całą grą. Ciekawostką dla osób lubiących eksperymenty, może być informacja, iż gra działa pod Linuxami - dokładnie opisano tu tutaj.
Przenoszę z nowinek informację o Five Lethal Demons, kolejnej darmowej przygodówce autorstwa OFF Studio. Można ją pobrać z tego miejsca. Gra zajmuje 14 MB, podobno jest krótka, łatwa i jak twierdzą autorzy, zawiera brutalne sceny, więc najmłodszym wstęp wzbroniony. Jeśli wierzyć krótkiej notce na stronie twórców, jest to parodia zespołu developerskiego OFF Studio.
Podaję również link do strony Game Boomers, gdzie znajdziecie mnóstwo odnośników do darmowych gier, dem, minigierek itp. Przyjemnej zabawy!
Jako że jestem potwornie nieskromny :twisted: , informuję, iż przetłumaczyłem Pięć Śmiertelnych Demonów czeskiego OFF Studio na język Polski. Testami zajęła się Agnus, za co dzięki serdeczne. Nie uniknęliśmy jednak kilku błędów, głównie w instalatorze i opcjach, ale wynika to z tego, że nie mieliśmy możliwości testowania tych elementów. Link .
Nieco wyżej w poście znajdują się linki do remaków King's Quest I i II, tutaj zaś, z ponad dwumiesięcznym opóźnieniem, ale lepiej późno niż wcale , przenoszę z nowinek informację o poprawionej wersji remaku King's Quest III. Gierka do pobrania ze strony Infamous Adventure's (paczka głosowa osobno).
Podaję linki do kilku platformówek, wrzucone tutaj przez Zebiusa (jeszcze w Grudniu'06 )
Santa Claus In Trouble - sympatyczna platformówka ze Św. Mikołajem w roli głównej. Mała uwaga techniczna: rozdzielczość i głębię koloru zmieniamy poprzez edycję pliku config.txt w folderze gry:
Dwie części zręcznościówki Santa Ride, w której jeździmy zaprzęgiem Św. Mikołaja: Link 1 Link 2
Mini - grę możecie pobrać na dysk twardy - startujemy przez plik index.html, a gra zajmuje 1,5 MB (grać można również online).
Akcja tej mini gierki rozgrywa się zaraz po wydarzeniach z pierwszej części Broken Sworda...
Słowo od autora:
In June 2006, I (Lars D. Forseth) had to create a project in Flash for the course "Web-Engineering" at my university. First I didn't know what to do, but then I remembered having seen a Flash adventure game editor named LASSIE AS. Another trigger was my impatience for the fanadventure Broken Sword 2.5, as I love Broken Sword as well as 2d point&click adventures in general.
The idea of a Flash adventure game and a (inofficial) Broken Sword game was born: BSLS. BSLS stands for "Broken Sword Lost Scenes" and plays right after the end of Broken Sword 1.
I słowo komentarza - zabawne, choć króciuteńkie - bravo ! ! Jest jednak jedno ale - ostrożnie z "przewijaniem" rozmów (w trakcie tych zaledwie kilku pogaduszek nie klikajcie myszką) - gdyż można zawiesić grę. To znaczy niby wszystko będzie O.K., ale gry ukończyć się nie da (nie pojawią się nowe przedmioty, nie będzie możliwości rozmowy z pewnymi postaciami). Zresztą - powtarzam to za autorami gry - na stronie internetowej przestrzegają przed taką ewentualnością.
Blisko miesiąc temu została opublikowana darmowa przygodówka A Tale of Two Kingdoms, można ją pobierać m.in ze strony Twórców gry, studia Crystal Shard Games. Waga - około 95 MB, w zależności od wersji, gdyż jest też port na Linuksa. Została on wykonana na bazie darmowego silnika AGS i do złudzenia przypomina takie produkcje, jak choćby remake King's Quest III. Gra jest w języku angielskim, a oto jej krótki opis:
"A Tale of Two Kingdoms is an epic faerie tale, in the classic style of the famous Sierra and LucasArts graphical adventure games. It is a full-length game with an atmosphere of fairy tales, magic, and intrigue.
Featuring five different endings; several sidequests and alternate solutions; teamwork with non-player characters; 75 minutes of high quality music; and director's commentary.
The ancient kingdom of Theylinn is beset by enemies both from within and without. Within the castle walls, nobles vie for the old King's favor, and not everybody is happy with the sole heir to the throne, princess Rhiannon.
Meanwhile, danger approaches, in the form of an invading army, a hostile giant, and a mercenary troop who are ancient enemies of the Theylann king.
And there is mystery yet. For hidden within the borders of Theylinn lies a second kingdom, named Thierna na Oge, where the faeries reign. Little is known about this shrouded, exotic realm."
Pobrałem, zagrałem, jestem usatysfakcjonowany - nieliniowość to wspaniała sprawa, pewnym utrudnieniem jest możliwość "zginięcia" postaci, którą gramy - naprawdę można poczuć klimat przygodówek z początku lat 90 ubiegłego wieku.
Studio Crystal Shard Games ma na swoim koncie więcej darmowych produkcji, nie tylko przygodówek - zapraszam pod ten linkEdytowane przez mendosa dnia 12.08.2007 19:25
mendosa=The Real Mendosa=Pablo the Real Mendosa=PtRM
10.01.2010 - wracam do Swojego Wymiaru, ponieważ nigdy nie popierałem i nie będę popierał żadnej formy indoktrynacji.
Postów: 673 Data rejestracji: 09.12.2005 Skąd: patrz podpis :)
Coś czuję, że temat ma przed sobą przyszłość - tego typu gier jest sporo, a chętnych na nie jeszcze więcej :-D. Myślę, że dobrym miejscem dla niego będzie 'Ogólna dyskusja'.
Niedługo również coś od siebie dorzucę. Aha - postarajmy się może umieszczać tutaj tylko te gry, w które warto zagrać, tak żeby po jakim czasie nie zrobił się nam bałagan. Imho te od mendosy są jak najbardziej warte uwagi .
Jeśli można tu dodawać linki do starych gier to zapodam parę.
Zaznaczam, że nic z tych rzeczy nie grałem, może spróbuję skoro za darmo. A może ktoś z was już grał i napisze swoją opinię? DINK SMALLWOOD EYE OF THE KRAKEN http://www.scummv... - stronka twórców ScummVM, czyli programu umożliwiającego odpalanie niektórych starych przygodówek point'n'click (m.in. firmy LucasArts) na różnych platformach i systemach operacyjnych (nawet na palmtopach!). W dziale download do ściągnięcia pełne wersje gier: Beneath A Steel Sky (gra twórców Broken Sword), oraz Flight of the Amazon Queen.
A może by tak edytować pierwszy post z tego tematu i stale dodawać tam tytuły w miarę napływania zgłoszeń, tak żeby wszystko było w jednym miejscu?
Ostatnio ukończyłem: Penumbra: Czarna Plaga, Penumra: Requiem, Mass Effect
Aktualnie gram: Age of Conan
Z tego co pamiętam było to raczej coś w rodzaju gry fabularnej cRPG niż gry przygodowej, choć grałem krótko.
Zebius napisał:
A może by tak edytować pierwszy post z tego tematu i stale dodawać tam tytuły w miarę napływania zgłoszeń, tak żeby wszystko było w jednym miejscu?
Mi pomysł jak najbardziej odpowiada, lepiej już na początku ustalić jaki ma miec format temat zamiast później gubić się w wielu stronach postów... mendoso, założycielu-tematu - co o tym myślisz? Ktoś musiałby zając się aktualizowaniem.... :-D.
O, nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu . Jeżeli chodzi o ujednolicenie tj. wrzucanie wszystkiego do jednego posta, jestem za, choć jest jedno ale:
1. Moje częste nieobecności (nawet tygodniowe) na forum.
Robię próbkę edycji postu.
10.01.2010 - wracam do Swojego Wymiaru, ponieważ nigdy nie popierałem i nie będę popierał żadnej formy indoktrynacji.
Postów: 307 Data rejestracji: 10.12.2005 Skąd: Tam, gdzie rosną bakłażany, ananasy i banany
Dink Smallwood? Ta gra była za darmo jeszcze chyba w '99 Kiedyś się grało, chodź dla wielu to synonim beznadziei. Ale mi się podobał, miał taki fajny klimacik - chodź z bólem pamięta misję mordowania kaczek. To yła już przesada.
"Nie pytaj się, co moderator może zrobić dla ciebie, tylko o to, co ty możesz zrobić dla moderatora".
Chyba trzeba by dawać też linki do porządnych staroci, bo obawiam się, że w miarę nowych rzeczy jest zbyt mało i temat raz-dwa by się wyczerpał.
Darmowe przygodówki to:
1. gry niegdyś komercyjne, ale teraz udostępnione oficjalnie jako freeware, tych jest najmniej i są to raczej stare produkcje,
2. gry fanowskie, tu są zarówno stare jak i nowe rzeczy i stale ich przybywa,
3. abandonware, czyli stare gry, do których zwykle nikt nie rości sobie już praw, choć często ich status jest niejasny, bądź ociera się o piractwo. Tych jest najwięcej, choć często są to gry zbyt archaiczne, tylko dla miłośników antyków Zauważyłem, że coraz mniej tytułów abandonware jest osiągalnych do ściągnięcia, widać autorzy takich stron boją się, by nie zostać ściganym za piractwo.
4. gry-on line, zwykle we Flashu, jak np. Samorost z pierwszego posta. Tych też jest bardzo mało i to raczej mini-produkcje.
Wczoraj znalazłem np. fanowski remake prekursorów gier przygodowych - King's Quest I i King's Quest II. LINK Nie jest to może nic specjalnego w dzisiejszych czasach ale spróbować zawsze można i zobaczyć jakie kiedyś były gry. A jak łatwo tam zginąć Dla porównania recenzja i 2 screeny z oryginalnej wersji King's Quest II LINK
Zebius napisał:
Chyba trzeba by dawać też linki do porządnych staroci, bo obawiam się, że w miarę nowych rzeczy jest zbyt mało i temat raz-dwa by się wyczerpał.
Oj, nie zgodzę się. Zwłaszcza czeskie studia robią sporo darmowych gier. Wystarczy odwiedzić NiHiLiS, znaleźć tam można opisywane przez ex-Yodę Dead City, kolejna gra w produkcji to DeMorte.
Linki do fanowskich remaków King's Questów również były w nowinkach, ale nie szkodzi, można je tu także umieścić. Na tej czeskiej stronie, mamy linki do wielu darmowych przygodówek m.in. Cubert Badbone, TGTTPoaCS.
mendosa napisał/a:
Oj, nie zgodzę się. Zwłaszcza czeskie studia robią sporo darmowych gier.
Nie wiedziałem, że Czesi są tacy płodni Szkoda, że u nas w tej kwestii nic się (chyba) nie dzieje.
A linki do fanowskich produkcji, które były w newsach można by tu zamieszczać, bo nie każdemu chce się przeglądać bogate archiwum newsów, a tu wszystko byłoby pod ręką.
Hmm, zdecydowałem się na taki, jak obecnie kształt pierwszego postu, ciekaw jestem waszych opinii. Sądzę, że podawanie kto podesłał link nie jest konieczne, dociekliwi i tak przeczytają cały wątek.
Wszystko ok, tylko przydałaby się jeszcze jakaś informacja o aktualizacjach - tak aby ktoś wchodzący co jakiś czas do tematu wiedział co jest nowego zamiast czytać cały post jeszcze raz.
Zgłaszam postulat , żeby wszystkie słowa będące linkami pisać wilekimi literami, pogrubione, czy w inny sposób wyróżnione. Już teraz trudno trafić na miejsce, w którym należy kliknąć... a co będzie, kiedy post będzie długi na dwa ekrany?!
Davero napisał/a:
Zgłaszam postulat , żeby wszystkie słowa będące linkami pisać wilekimi literami, pogrubione, czy w inny sposób wyróżnione. Już teraz trudno trafić na miejsce, w którym należy kliknąć... a co będzie, kiedy post będzie długi na dwa ekrany?!
Zgadzam się, co prawda nie wspomniałem jeszcze o tym ale sam już to stosuję - linki po prostu podkreślam . Postaram się znaleźć metodę, która to zautomatyzuje, ale może to chwilę zająć .
Dwa odnośniki do dwóch wersji prostej flashowej gierki Submachine. Gra się w to krótko lecz przyjemnie. Autorem jest Polak, Mateusz Skutnik, rysownik i scenarzysta komiksowy.
Wersja podstawowa http://www.killso...asp?ID=325
Odydoz napisał/a:
Dink Smallwood? Ta gra była za darmo jeszcze chyba w '99 Kiedyś się grało, chodź dla wielu to synonim beznadziei. Ale mi się podobał, miał taki fajny klimacik - chodź z bólem pamięta misję mordowania kaczek. To yła już przesada.
Odyzoz dokładnie ta gra to była kaszana na maksa a tak mi się spodobała jak mało która. Po prostu potrafiła przyciągnąć mnie i zahipnotyzować przed monitorem. Sam sobie się do dzisiaj dziwie jak
A co do samego działu - bardzo fajna sprawa. Kiedyś jak PLAY wydawało płyty DVD z grami przygodowymi zawsze w pisemku znajdywały się artykuły na temat darmowych gierek jak i linki do wielu ciekawych pozycji w necie.