Muzyka z gier
|
Eggz Eye |
Dodany dnia 12.03.2006 15:17
|

Gaduła

Status upomnień:

Data rejestracji: 10.12.2005
|
W podpisie w tym dziale jest napisane, że będziemy mogli tutaj dyskutować o muzyce z gier, ale niekoniecznie. Coś się za bardzo przejęliśmy tym niekoniecznie, bo nie powstał żaden temat traktujący o muzyce z gier. No to ja postanowiłem takowy temat założyć. Bardzo uogólniłem, ale według mnie to wyjdzie raczej na plus niż na minus, bo będzie można prowadzić większe dyskusje. 
W jakiej grze najlepiej podobała Wam się muzyka??
Sam odpowiem oczywiście.
Mi w Gothicu I. Bardzo klimatyczne i piękna muzyka. Nie wiem ilu się ze mną zgodzi, ale mi naprawdę podpasowała.
|
|
|
|
AleX Under |
Dodany dnia 12.03.2006 20:42
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Muzyka z gier? Hmm... Dla mnie to przede wszytkim Gothic 2 + NK oraz dwa pierwsze Atlantisy. Soundtrack z tego pierwszego mam, oczywiscie wygląda na skrócony. Sporo porządnych utworów pominięto - nie wiecie, czy można gdzieś kupić pełną wersję? No a Atlantisy to wiadomo. Szczegolnie dwójka - wystarczy tylko przypomnieć sobie genialne motywy z Irlandi, Jukatanu, Xibalby (psychodelka rulez!) czy Shambhali (a pamięta ktos, jak muzykę z Shambhali skopali jakims waleniem - dudnieniem w trójce?). Z jedynki szczególnie miło wspominam bardzo specyficzny motyw z lokacji z Drzewem Pierwotnym. Specyiczny, bo bez konkretnej melodii. Dla innych może to być kakofonia No i jeszcze motyw z głownego menu TLJ, motyw głowny z Morrowinda i Obliviona (melodia ta sama), Hitmana 2 i... hmmmm, w sumie łatwiej znaleźc dobrą muzyke niż złą
"Nie pytaj się, co moderator może zrobić dla ciebie, tylko o to, co ty możesz zrobić dla moderatora".
|
|
|
|
mendosa |
Dodany dnia 13.03.2006 07:10
|

Nie może żyć bez AZ

Status upomnień:

Data rejestracji: 29.12.2005
|
Seria GK. Tam jest Muzyka! W każdej części.
mendosa=The Real Mendosa=Pablo the Real Mendosa=PtRM
10.01.2010 - wracam do Swojego Wymiaru, ponieważ nigdy nie popierałem i nie będę popierał żadnej formy indoktrynacji.
|
|
|
|
Eggz Eye |
Dodany dnia 13.03.2006 18:33
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Ody
Muszę przyznać, że muzyka z Morrowinda (ta w menu) jest naprawdę genialna. Miło jej się słucha i jakoś ogólnie dobrze wypada.
A co sądzicie o muzie z FIFY??
Zawsze starają się o jakieś dobre zespoły, ale niestety muzyka nie urzeka. Naprawdę nie urzeka. :x
|
|
|
|
HAKU |
Dodany dnia 13.03.2006 20:17
|

Powoli się rozkręca

Status upomnień:

Data rejestracji: 15.12.2005
|
Co do Morrowinda to sa zbyt monotonne, po dluzszej grze denerwuje. A w fifach same lipne utworki (glownie temu nie gram w to ;p)
|
|
|
|
krówka |
Dodany dnia 13.03.2006 21:41
|

Gaduła

Status upomnień:

Data rejestracji: 18.12.2005
|
a w Atlantisie też niczego sobie muzyka .
|
|
|
|
mendosa |
Dodany dnia 13.03.2006 21:52
|

Nie może żyć bez AZ

Status upomnień:

Data rejestracji: 29.12.2005
|
Muzyka z Daemonici jest wspaniała...
mendosa=The Real Mendosa=Pablo the Real Mendosa=PtRM
10.01.2010 - wracam do Swojego Wymiaru, ponieważ nigdy nie popierałem i nie będę popierał żadnej formy indoktrynacji.
|
|
|
|
Hardcore |
Dodany dnia 14.03.2006 13:11
|

Stały Bywalec

Status upomnień:

Data rejestracji: 09.12.2005
|
Najlepsze Soundtracki z gier to według mnie :
1.Jack Orlando
2.Freedom Fighters
3.Mafia
4.Diablo 2
Ogólnie muzyka do gier jest dobra jednak te kawałki wciskająmnie w fotel jak je tylko słysze. Aha zapomniałbym jeszcze - wspaniała muzyka jest do Painkillera
Faust do Diabła - Chwilo Chwilo Trwaj
|
|
|
|
Eggz Eye |
Dodany dnia 14.03.2006 14:53
|

Gaduła

Status upomnień:

|
Mafia- wiedziałem, że jeszcze o czymś zapomnę... utwór tytułowy- GENIALNY. Czasami nawet go nucę.
|
|
|
|
AleX Under |
Dodany dnia 17.03.2006 16:40
|

Gaduła

Status upomnień:

|
mendosa napisał:
Seria GK. Tam jest Muzyka! W każdej części.
Ach! Racja, GK. Grałem tylko w część trzecią, ale rzeczywiście - momentami wymiata. Od motywu z filmiku wstepnego zawsze przechodzą mnie dreszcze, jakby ktos w moje plecy wbił tysiące mikroskopijnych sopelków lodu lol
A, no i genialny utwór z creditsów 
HAKU napisał:
Co do Morrowinda to sa zbyt monotonne, po dluzszej grze denerwuje.
No ba. Ale z początku są bardzo dobre.
Yoda napisał:
Mafia- wiedziałem, że jeszcze o czymś zapomnę... utwór tytułowy- GENIALNY. Czasami nawet go nucę.
Z nuceniem to radzę uważać - kiedys zanuciłem przy rodzicach motyw główny z "Żegnaj, Emanuelle". Ale chyba nie zauważyli
"Nie pytaj się, co moderator może zrobić dla ciebie, tylko o to, co ty możesz zrobić dla moderatora".
|
|
|
|
wildmammal |
Dodany dnia 21.03.2006 20:20
|

Nowicjat

Status upomnień:

Data rejestracji: 20.02.2006
|
Ja uwielbiam muzyke z Grim Fandango. Te nastrojowe i gorace rytmy! Mniam! :-D |
|
|
|
SilverMoon666 |
Dodany dnia 29.08.2009 19:49
|

Gaduła

Status upomnień:

Data rejestracji: 18.08.2008
|
Więc;
Art Of Murder , Runaway A road adventure (mm muzeum),Tomb raider wszystkie części a najbardziej Legenda i Underworld,Still Life ,Harry Potter ( wszędzie są prawie te same ) i chyba to wszystko..I z Lineage 2 są fajne chociaż wszystkich nie słuchałam |
|
|
|
Evillady |
Dodany dnia 29.08.2009 20:06
|

Nie może żyć bez AZ :)

Status upomnień:

Data rejestracji: 12.08.2007
|
Ja w tej kategorii miałam do tej pory jednego faworyta - Jack Orlando. Zwolenniczką jazzu nie jestem, ale to, co słychać w tej grze, to istny majstersztyk! Z tym, że pozycja lidera może się okazać zagrożona, bo wielkimi krokami zbliża się premiera The Abbey. Na oficjalnej stronie gry są dostępne trzy utwory, które przyprawiają mnie o ciarki na plecach za każdym razem, kiedy ich słucham. A słucham często, bo niezmiernie piękna to muzyka...
Ostatnio ukończyłam: Black Mirror III.
Teraz gram: Riven: A Sequel to Myst.
|
|
|
|
mertruve |
Dodany dnia 29.08.2009 22:11
|

Nie może żyć bez AZ

Status upomnień:

Data rejestracji: 10.06.2006
|
Dreamfall... Tam jest dobra sciezka muzyczna |
|
|
|
TexMurphy |
Dodany dnia 05.11.2009 09:35
|

Gaduła

Status upomnień:

Data rejestracji: 04.11.2009
|
W wielu grach muzyka wywierała na mnie ogromne wrażenie. Muzyka różnego typu - tak, jak różna była tematyka tych gier. Ale gdybym miał wybrać kilka przykładów, które zapadły mi najbardziej w pamięć, to będą to...:
- Gabriel Knight - nie będę się powtarzał, napisano tu już o niej sporo
- motyw irlandzki z Atlantis 2; jak dla mnie - czyste piękno
- motyw przewodni serii Monkey Island; gdy łączę ze sobą trzy słowa: przygoda - podróże - muzyka od razu słyszę w głowie ten motyw; muzyka równie genialna jak pozostałe elementy najwybitniejszej moim zdaniem gry przygodowej wszechczasów, spośród tych utrzymanych w lekkiej konwencji
Oprócz tego dodałbym jeszcze do tej listy dwie melodie, które tak utkwiły mi w głowie, że do dzisiaj nieraz łapię się na tym, że je sobie nucę, choć nie słyszałem ich już od dawna:
- muzyka do King's Quest 6 (w wersji amigowej)
- muzyka do Little Big Adventure 2
ostatnio ukończona gra: Edna&Harvey: Harvey's New Eyes
obecnie gram: Deponia
"Jeszcze trochę, a każdy będzie musiał kupować oddzielny chleb dla każdego członka rodziny - i rejestrować go na stronie piekarni, żeby mogła monitorować, czy nie podzielił się przypadkiem z kim innym." Fitz
|
|
|
|
Evillady |
Dodany dnia 05.11.2009 10:30
|

Status upomnień:

|
O Little Big Adventure! Jak fajnie, że wspomniałeś ten tytuł! Jedna z bardziej oryginalnych gier przygodowych i zdecydowanie taka, którą darzę ogromnym sentymentem. Również z uwagi na muzykę. Tutaj zgadzam się z Tobą w pełni.
|
|
|
|
mertruve |
Dodany dnia 05.11.2009 20:09
|

Nie może żyć bez AZ

Status upomnień:

Data rejestracji: 10.06.2006
|
ja rowniez. Magiczna gra, zreszta obie czesci. Szkoda, ze nie powstala kontynuacja. |
|
|
|
moomphas |
Dodany dnia 01.07.2010 11:24
|

Nowicjat

Status upomnień:

Data rejestracji: 09.03.2010
|
Bezapelacyjnie pierwsze miejsce dla Monkey Island:
np. http://www.youtube.com/watch?v=FoT5qK6hpbw
jak i jego remixowi wykonanemu przez Banana Inc:
http://www.youtube.com/watch?v=HTgRB4Vm0qI
Zapadł mi w pamięć także utwór z mało znanego Enclave:
http://www.youtube.com/watch?v=GcS2KG07O6s
Również Shadowgrounds (sorki, bez linku)
Battlefield - wszystkie main theme'y |
|
|
|
Rincewind |
Dodany dnia 10.07.2010 12:46
|

Powoli się rozkręca

Status upomnień:

Data rejestracji: 22.01.2006
|
Rzeczywiście, w Jack Orlando jazz był niesamowity. Cholera, kiedy to było . Większość przygodówek ma dobrą muzykę, czasami urzekającą, to zresztą jak dla mnie jedna z najważniejszych cech składających się na piękno tego gatunku. Soundtrack z Dreamfall mam na odtwarzaczu i czasem sobie słucham w podróży itd. No i oczywiście Myst IV z muzyką Gabriela. Nigdy nie zapomnę też, choć z nieco innych względów, soundtracku z Księcia i Tchórza - motyw na cmentarzu przyprawia mnie o ból zębów ilekroć o nim nawet pomyślę 
A z nie-przygodowych to pierwsze co mi przychodzi na myśl to Fallout. Nie do pobicia.
Edytowane przez Rincewind dnia 10.07.2010 12:47
Profesor Okrutnej i Niezwykłej Geografii, NU
|
|
|
|
Evillady |
Dodany dnia 10.07.2010 12:55
|

Status upomnień:

|
Ooo z Falloutem się zgadzam w pełni. Jeden z powodów, dla których ciągle wracam do tej gry.
|
|
|